Konsekvenser av digitalisering, del 3

Jag byter rubrik på min serie inlägg. Det är inte baksidor av digitaliseringen som står i fokus utan mer hur man ser på resultatet av en viss digitalisering. En passiv eller omedveten inställning leder ofta till negativa konsekvenser, så långt är klart.

Det som möjligen gör situationen besvärlig är att inta en medveten hållning. För, det tar tid att vara medveten, det förutsätter också att man ser saker för vad de är. Man kan ju inte gå och grubbla över precis allt heller. Som tur är så finns det hjälp att få av andra som grubblar.

Jag tyckte precis därför att Hanna Hellquists krönika i På Stan var insiktsfull. Den handlar om menlösa facebookinlägg, uppdateringar i stil med ”dammsuga, tvätta å laga mat”. Är just de inläggen en spegling av ett enkelt liv (och, i förlängningen en ‘enkel’ person) eller står det för något annat? Får man skratta åt dessa inlägg? Hånskratta? Man får själv läsa Hannas krönika och bilda sig en uppfattning. Jag har min egen tolkning klar (men vill inte nu säga vad).  Krönikan är i alla fall ovanligt läsvärd och har en snygg stilistisk form.

Jag ser en tydlig koppling till ett inlägg från Isobel Hadley-Kamptz, i DN:s serie om Sverigedrömmar. Hon skissar på visionen om ett mindre perfekt samhälle, tack vare en digitalisering:

Nätets öppenhet ökar toleransen för det avvikande.
Är det mer suspekt att inte finnas på nätet, än att lägga ut festbilder på Facebook.

Oavsett den politiska dimensionen i hennes vision så tycker jag det finns något genuint positivt i att inte ha det fläckfria som mål utan att också arbeta för att de oundvikliga misstag vi alla gör inte får alltför hårda konsekvenser. Där står två facebook-grupper mot varandra:  Menlösa face­bookvänner, mot Family living – the true story. Den senare visar upp det verkliga hemmet (det skitiga kanske man kan säga), den första förnekar att man överhuvudtaget skulle behöva tvätta eller laga mat.

Mer i samma spår: GP har skrivit om politikers roll i sociala media. Mest struntprat i sociala medier är en rubriksättning som säger ganska mycket. Argumentationen går helt i stil med Menlösa facebookvänner; att också politiker skulle tvätta anses som struntprat, men tydligast av allt växer målet med det perfekta och fläckfria fram. Regel nummer ett, speciellt för politiker, är att inte göra bort sig. Det uppmuntrar extra mycket till menlösa (ofarliga) inlägg så klart. Man hade kunnat hoppats på mer reflektion från GP på den punkten.

En längre text i GP från Mathias Klang är dock mer resonerande och har många intressanta observationer, speciellt om relationen staten och omvärlden:

Twitter är en konversation medan staten är en institution. Alla försök att konversera med organisationer är dömda att misslyckas. Vi konverserar med individer och vilka individer skulle vi konversera med i staten? Vad skulle de kunna säga? Endast de med tillräckligt höga befogenheter skulle kunna säga något meningsfullt men de är troligtvis inte tillgängliga på det sättet.

När stat och företag försöker twittra ger de krampaktigt sken av en konversation men staten gör sig inte bra i avslappnade sammanhang. Utan likt en vilsen gäst i illasittande kläder hänger vissa myndigheter på Twitter. De talar med myndig stämma, informerar från ovan, under kontorstid – ingen vill egentligen höra. De är inbjudna av plikt eller för att elakt narras med.

Det är också rekommenderad läsning och som försöker förklara vad vi ska ha dessa menlösa inlägg till. Att det delvis handlar om konversation (till skillnad från kommunikation eller PR) är en förklaring till att de som står på utsidan kallar det struntprat eller meningslöst.

Annonser
Det här inlägget postades i opinion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Konsekvenser av digitalisering, del 3

  1. Ping: Facebook avvecklar jante? | Tjänster och IKT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s