Visualisering i det offentliga rummet

Visualisering, del 1.

Jag har länge funderat på visualisering i det publika – dvs att lyfta fram information och visa det utan att man som tittare/användare behöver göra något alls annat än att befinna sig på en viss plats (fysisk plats eller webbplats). Den mesta informationen ligger ofta bakom lås & bom, eller i format som gör den svårtillgänglig eller svårtolkad.

En möjlig lösning är att skapa färdiga visualiseringar i det offentliga rummet. Det kan vara tv-skärmar som fungerar som dynamiska anslagstavlor i köpcenter. Det kan också, som bilden visar, vara väggar som fungerar på stora informationsytor. Just detta exempel är från det helt nya IT-universitetet i Köpenhamn. Det är ganska modern design på insidan med en slags arbetskuber sticker ut på varje våning. Vissa av kuberna är samtidigt en stor display där information rullar fram. Exakt vilken information har jag ingen bra koll på. Jag tror att en kub visar hissens rörelser och vilket våningsplan den befinner sig på.

It university Copenhagen

Det är också något speciellt med uttrycket i sig – det är kanske inte konst i en strikt mening, men det har i alla fall en slags kvalitet och ett estetiskt uttryck. Tekniken i sig är också en möjliggörare av nya innovationer och visualiseringar.

Om tomten läser denna blogg: jag önskar mig i julklapp att hela fasaden på jobbet skulle kunna fungera som en display och att vi kvällstid skulle kunna utnyttja detta till en meningsfull visualisering av det som händer på insidan.

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s