Visualisering i offentliga rum

Visualisering, del 4.

Tekniken för stora displayer utvecklas och faller ständigt i pris. Vi ser det hända varje vecka för stora TV-skärmar, en marknad där prispressen är en högst drivande faktor. Men jag tänkte nu på riktigt stora displayer, de som räknas i meter och inte i tum.

Vi har sett försök att mha sådana displayer försköna rummet, av arkitekter, konstärer och andra som svarar för en stads utseende och funktion. Det kan som i detta exempel från Holland vara att dekorera tunnlar så att de upplevs som mindre osäkra. Denna s.k. Moodwall är 24 meter bred och animerar de personer som går genom tunneln.Moodwall

Det finns mängder av projekt som liknar detta koncept, som den 35 meter breda visualiseringen i Rom. Den försöker, med deras egna ord: ”encourage passers-by to experience multiple views on the city they live in, and to explore the visions that architects, artists, institutions and, in general, other people have had on urban spaces”.

Det är avsändaren som står mer i fokus än personen som går förbi skärmen. Jag är därför mindre intresserad av dessa projekt eftersom de gör för lite interaktivitet och för abstrakta saker. Tanken bakom visualiseringen ser ut att stå över tankarna hos den som ser på. För lite öppen innovation, för lite living lab om man ska använda våra termer.

I Köpenhamn såg spelade jag in en kort video på en interaktiv skärm som fungerade mer som en datorskärm fast i kroppstorlek. Installationen stod på Kongens Nytorv och lös upp effektfullt på natten.

Den upplevdes annorlunda och folk som provade på var ganska engagerade måste jag säga. Kanske berodde det på att man var tvungen att själv interagera för att något meningsfullt skulle visas. Det ser ut att vara en förhållandevis enkel teknik bakom, med ett antal stora skärmar i serie. Man interagerade genom att ”klicka” med handen.

Finns det andra exempel som är mer funktionellt (i vardaglig mening) inriktade och som visualiserar i realtid, baserat på det som händer omkring skärmen? Jag tilltalas nog mer av en (leksam) nyttoaspekt än rent konstnärliga ambitioner, eller av en mix av de två.

Annonser
Det här inlägget postades i opinion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s