En Digital Agenda för Sverige

Anna-Karin Hatt, IT- och regionminister talar idag på Internetdagarna. Hela hennes tal finns att läsa på regeringens hemsida.

Det som stack ut i talet var användandet av begreppet digitalt innanförskap. Kan man säga utanförskap så kanske man också kan säga innanförskap, även om den termen känns väldigt annorlunda och inte riktigt har definierats ännu på motsvarande sätt. Är det allas  vår digitala närvaro som menas (fast bara nästan alla), eller syftar man mer på de tidiga och flitiga Internetanvändarna?

Det uppenbart mest intressanta är att man ska ta fram en Digital Agenda för Sverige. Det kommer bli roligt att följa och jag utgår från att man kommer försöka – så att säga – leva som man lär i denna fråga och göra detta till en öppen process, till skillnad från gårdagens nästan hemlighetsfulla och interna strategiprocesser. Hur man gör en dylik process öppen är en fråga som vi själva som myndighet bara precis börjat tänka på.

Kort utdrag:

I grund och botten har vi ett val. Vi kan välja att se den rasande snabba förändringen som ett problem, eller som en möjlighet. Visst finns det barnsjukdomar. Visst finns det de som inte hunnit med än. Visst finns det de som inte riktigt har tillgång till, eller kunskap om, hur man använder den nya tekniken. Men lika angelägen som jag är om att de kommer med och inkluderas i det digitala samhället, lika mycket vänder jag mig emot uttryck som ”den digitala klyftan”. Därför att det låter som att det vore ett problem att några går före, att det bästa vore om alla samlades på en gemensam, genomsvensk lagomnivå.

Min inställning är en annan. Det skadar inte dem som vissa kallar ”digitala analfabeter”, att några av er har hunnit skaffa er en Ipad eller en Smartphone. Tvärtom. De som kallas early adopters betalar i själva verket utvecklingskostnaden för det som så småningom kommer att bli allemansteknik. Och för misstagen dessemellan. De pekskärmar som nu är så exklusiva att alla inte har råd, kommer snart att finnas på våra äldreboenden, till ett betydligt mer överkomligt pris. Och vid det laget kommer teknikälskarna av nyfikenhet och upptäckaranda ha köpt något nytt.

 …

Den Digitala Agendan för Sverige ska vara bred och täcka alla relevanta områden. Några av dem har jag pratat om här idag;

  • hur vi på allvar kan använda IT för att rädda liv i vården,
  • hur vi kan få en verkligt tillgänglig offentlig e-förvaltning,
  • hur vi kan använda IT för att skapa jobb, företagande och entreprenörskap i Sverige,
  • hur vi med hjälp av IT kan minska våra ekologiska fotavtryck,
  • och hur fler människor kan delta i det digitala samhället.

Just det digitala innanförskapet är väldigt viktigt för mig.

Annonser
Det här inlägget postades i strategi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s