Kampen om Internet

Kunskapskanalen kör under fyra fredagar en nyproducerad BBC-serie kring berättelsen om Internet. Från hur nätet skapades som en biprodukt av USA:s militärforskning under det kalla kriget, vidareutvecklades genom den första websajten 1991 och slutligen hur det blev den dominerande arenan för kommunikation och handel som Internet är idag.

 I ”Kampen om Internet” intervjuas nyckelpersoner som haft med utvecklingen av Internet att göra. Några av de som medverkar är skaparen av den första websajten Sir Tim Berners Lee, Microsofts grundare Bill Gates, nuvarande nätikoner som Mark Zuckerberg och Chad Hurley, grundare av Facebook respektive YouTube samt USA:s förre vicepresident Al Gore. Serien beskriver inte bara tillkomsten och utvecklingen av Internet utan diskuterar också hur den har påverkat oss och kommit att förändra våra liv i grunden. De kommersiella krafterna tar sig alltmer in i våra privata sfärer för att kartlägga våra köpvanor och hotar därigenom den ursprungliga tanken om ett fritt Internet. Sociala medier som Twitter har påverkat den globala politiken genom att dess användare blixtsnabbt spridit information om myndighetsövergrepp i bland annat Iran till den internationella pressen. I serien besöker vi också Afrika där vi får en inblick i hur Internet bidragit till en annan sorts utveckling jämfört med de gamla industriländerna.

Följande program ingår i serien:

Lika för alla
Webbkulturen hade redan från början en stark underbyggnad i en filosofi om att allt skulle vara fritt. Webben skulle vara en bärare av kunskap och kreativitet utan kostnad eller censur. Nu har den tanken utmanats av allt starkare kommersiella intressen samtidigt som de sociala medierna uppmuntrar vår medverkan mer än nånsin. Vi möter bland andra skaparen av webben Sir Tim Berners Lee.
Fredag 29 oktober kl 22.00

Statens fiende
Vilken betydelse har webben för den internationella politiken? De sociala medierna har i flera fall bidragit till att nyheter från oroshärdar i Kina och Iran har spridits blixtsnabbt runt hela jorden. Övergrepp mot enskilda medborgare har blivit internationella nyheter och gjort att makthavare tvingats korrigera sin politik. Vi möter bland andra Evan Williams grundare av Twitter.
Fredag 5 november kl 22.00

Frihetens pris
Den kommersiella delen av Internet växer alltmer. Efter den stora IT-bubblan förändrades nätbolagens strategier. Vårt nätbeteende lagras i gigantiska databaser och används för att identifiera våra individuella intressen och köpvanor. Det som från början var menat att vara en fri och okontrollerad arena hotar på detta sätt våra privata sfärer. Hur påverkar det vår inställning till Internet i framtiden?
Fredagen 12 november kl 22.00

Homo Interneticus
Hur påverkar webben oss människor rent fysiskt? Sättet att kommunicera har genomgått en revolution på grund av Internet. Den obegränsade möjligheten till kommunikation och tillgången på information gör att människans hjärna får en överdos menar några forskare. Andra hävdar att samma fenomen gör oss mer kapabla och kunniga än någon tidigare generation. Vi åker till Londons universitet för ett ta reda på om webben gör att vi tänker annorlunda.
Fredag 19 november kl 22.00

 

Annonser
Det här inlägget postades i event, link och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s