Allvarligt – Användarnas IT-pris

 Några reflektioner från och Användarnas IT-pris vid World Usability Day.

 VINNOVA var med och tog aktiv roll. Detta fick bra genomslag, både i form av gillande och förväntningar. Göran Marklund pratade sig varm om användarnas ökade betydelse och hur VINNOVA ska jobba med det. Jag ser med spänning fram emot vad det betyder i praktiken. VINNOVA kom också upp i diskussionen om hur resultaten och mångårigt arbete kan få större spridning. Det blev också tydlig hur de offentliga instanserna inte själva ser betydelsen av att sprida vare sig systemen eller kunskapen från att tagit fram dem. En säljande verksamhetsdel är ju också helt avsaknad i många fall.

Användaren skulle vara i fokus. Ändå saknades han eller hon i vissa presentationer. Det var i flera fall de som utvecklat systemen som själva berättade om hur systemet funkade och mindre om vinsterna för användaren. OK i vissa fall överlappar grupperna utvecklare och användare varandra. Och inte ens för dessa framstående exempel som nominerats till Användarnas IT-pris var användarna någon annan än den nära medarbetaren. Diskussionen efteråt öppnade upp för utvecklingen hur användaren även blir patienten eller trafikanten.

De system som presenterades var alla väldigt omfattande med väldigt stora informationsmängder. De har också utvecklats under lång tid. Det är stora komplexa system med svårgenomträngliga problem. Det är nästa att det syns i arbetet runt användbarhetsfrågorna, som till stor del befolkas av gråhåriga gubbar. Dessa stora system är kanske inte det sexigaste, men desto viktigare. Allvaret kan åskådliggöras i bild här vid sidan på det vinnande gänget (Not: de två i bakgrunden är inte livvakter, utan medarbetare).

Annonser
Det här inlägget postades i event och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s