Två politiker om tjänsters vara eller inte

I veckan har två före detta politiker uttalat sig bl.a. kring frågan om huruvida det finns en framtid för tjänster och tjänsteinnovationer. En säger ja, en dömer ut rena tjänster.

Littorin säger sig nu flytta till Stanford och gästforska vid Center for Innovation and Communication. Han säger till NyTeknik:

Hur viktiga är tjänsteföretagen?

– Pratar man om nya jobb inom tjänstesektorn får man ofta höra att vi inte kan leva på att tvätta skjortor åt varandra. Men tjänstesektorn kan också vara höginnovativ och höginnovativa jobb kan en ekonomi inte vara utan.

Har du fler förslag på saker som behöver förändras?

– Ett stort problem är att varje departement sköter sitt. Innovationspolitiken hamnar antingen på utbildningsdepartementet där frågan blir alltför akademisk eller på näringsdepartementet. Där drunknar den i alla andra frågor, särskilt i kristider.

Den andra politikern är Göran Persson, som får sägas ha en mycket bestämd uppfattning i frågan. Rena tjänster dömer Persson ut helt – det måste finnas varor och produktion kopplat.

Har den hållningen påverkat it-politiken under din tid? Det var ju en del satsningar men inte i samma skala som den mer teknikpositive Blair gjorde i Storbritannien?

– Nej, Sverige var bättre på att satsa – britterna bara presenterade sina satsningar så mycket bättre. De var ohyggligt duktiga på att kommunicera. Men Sverige har ingenting att lära av Storbritannien, ingenting alls.

– De är inne i en recession för att de inte har någon produktion, det har blivit ett rent tjänstesamhälle.

Trots alla nya möjligheter ska vi aldrig för ett ögonblick tro att detta att byta tjänster på internet och hitta på applikationer i sig kan skapa en ekonomisk styrka – det måste alltid, alltid, kopplas till en vara, enligt Göran Persson.

– Något måste packas ner i en låda. För Sveriges del handlar det om stål, papper, en del bilar – det kan gärna vara program som man stoppar i en kartong också. Men det måste finnas en produktion i botten.

– Om en vara bara är en virtuell varelse – då kan du förlora den över en natt. Men man kan ha en gigantisk tjänsteproduktion om den är kopplad till varor – den produktionen slår man inte ut äver en natt, den är mycket segare än så.

Annonser
Det här inlägget postades i opinion, strategi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s