Att sätta siffror på saker och ting (och sitt liv)

Professionalisering kallas det ibland, när man börjar införa mättal och ramverk för saker man gör. I arbetslivet är detta vanligt inom till exempel projektarbete, med varierade grad av tidredovisning och uppföljning av mål. Ibland inför man även formella (mätbara) processer, som s.k. milestones. Snabbmatskedjor är ofta långt framme i detta område; man grillar sina hamburgare i ett exakt antal sekunder varje gång.

Med all ny teknik så ser vi det mätbara bli allt vanligare även privat. Många använder numera geotjänster som foursquare i mobilen för att ”checka in” på olika platser under dagen. Baserat på antal checkin kan man uppnå olika status. Man kan självklart i efterhand se hur många kilometer man vanligtvis reser eller hur många gånger man varit på lattehaket.

Vi använder plusklockor och stegräknare för att ha koll på hur mycket vi tränar – många prylar gör det också möjligt att dela denna information på deras sajt, men också vidare koppling till Facebook så ens vänner kan följa eventuella framsteg. Löpare och skidåkare finner det värdefullt att i efterhand kunna se exakt hur många meter man löpt och i vilket fart.

Det säger sig själv att all aktivitet framför datorn går att logga och analysera. Om man vill så kan se sina vanligast använda sökord hos Google eller sin surfhistoria.

Värst i klassen, om man säger så, är möjligen Nicholas Feltron som loggar nära allt han gör och varför. Han gör detta på årsbasis och ger sedan ut en tryckt häfte med all statistik om det gånga året. Han är grafiker och ser därför en naturlig utmaning i att göra själva presentationerna.

Det finns en bra videointervju med Feltron om detta hos Slate.

Annonser
Det här inlägget postades i opinion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s