Vår (egen) digitala agenda

Som bekant, regeringen håller som bäst på att ta fram en Digital agenda för Sverige. Det glädjande i den är bl.a. att viktiga men ofta glömda aspekter av IT ser ut att komma med, som tillgänglighet och användbarhet. De skriver själva:

Regeringen ser nu till att samordna olika initiativ och tar därför fram en digital agenda för Sverige. Agendan syftar till att bättre utnyttja statens befintliga resurser och samordna åtgärder kring behov som är gemensamma för regeringens initiativ på it-området, till exempel säkerhet, infrastruktur, kompetensförsörjning, tillit, tillgänglighet, användbarhet, standardisering, entreprenörskap och innovation.

Precis som kring Visbykonferensen så dyker det upp spontana initiativ, från utsidan av politiken och det offentliga. Dessa aktivister bjuder in brett och använder sociala media för att utveckla ett kompletterande material till agendan. Det kommer bli spännande att följa och kanske är vår bästa chans att spela in på ett fritt sätt.

Eftersom det är tidigt finns inget material att läsa ännu, men det är bra att bokmärka våragenda.se och börja samla på sig tankar och underlag:

VårAgenda är en partipolitiskt obunden och ideell verksamhet som välkomnar alla intresserade att delta. Vi kommer under våren att försöka ordna en eller flera workshops med insatta nyckelpersoner, men vi kommer dessutom att tillgängliggöra vårt arbete kontinuerligt här på http://www.våragenda.se. Vem som helst kan kommentera eller föreslå förändringar och tillägg i arbetet. VårAgenda är inte tänkt att polarisera med framtagandet av den digitala agendan, utan snarare att samla det stora men decentraliserade intresse för IT-frågor som vi vet finns i Sverige idag. Vi välkomnar samarbete och dialog med såväl myndigheter som individer, och vår förhoppning är att vårt arbete åtminstone ska bidra till att pröva idéer och inspirera till nya perspektiv i IT-politiska frågor.

Det finns en ”originalagenda” i EU som är lite av startpunkten för detta arbete. De 101 mål (”actions”) som listas där behöver så klart tolkas i ett lokalt perspektiv och nya, egna nationella mål behöver också formuleras. Även EU bjuder in till samverkan, get involved, som de säger. Många aktiviteter är via fysiska möten i Bryssel men det går bidra och kommentera på nätet. Det är inte mycket aktiviteter hittills, dock välstrukturerat. Bilder från deras s.k. stakeholder days präglas av… vad man skulle kunna kalla män i slips. Vi behöver fler och andra stakeholders, det är jag helt säker på!

Annonser
Det här inlägget postades i strategi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s