Konjunkturrådets rapport 2011

75% av produktivitetsökningen i en ekonomi beror på innovationer – nya smartare sätt att arbeta på – enligt OECD. Det finns en mängd strukturella reformer som en finansminister kan göra för att påverka innovationsgraden i en kunskapsekonomi; tex effektivisera finansieringen av forskning och innovation, uppmuntra investeringar i nystartade företag, innovationsupphandling, förbättra kvaliteten i grundskolan.

SNSs konjunkturrådsrapport 2011 hade som idé att ta upp några strukturella och långsiktiga frågor för svensk ekonomi. Man valde miljö, arbete och kapital. Finansminister Anders Borg var diskutant vid seminariet och uppehöll sig länge vid hur Sverige ska förbättra spelreglerna för arbetsmarknad och kapitalmarknad. Mycket viktiga frågor, men personligen skulle jag gärna sett samma glöd hos finansministern kring frågan hur Sverige kan skapa fler innovationer. Dessa innovationer kommer inte bara vara nödvändiga för svensk konkurrenskraft på långsikt utan också vara nödvändiga för att klara av miljöhotet, en åldrande befolkning och osäkerheten kring växande globala obalanser. Dessa innovationer har även en växande roll i makroekonomiska modeller vilket skapar utrymme för att de kan inkluderas i nationalekonomiska sammanhang.

I 2012 års konjunkturådsrapport hoppas jag se en diskussion om hur vi kan sänka tröskelvärdena för att fler svenska innovationer ska nå marknaden, precis som vi idag fick höra hur tröskelvärdena för att vilja arbeta måste sänkas.

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s