Statliga IT-projekt som överskrider budget

Riksrevisionen har granskat om det är vanligt bland statliga IT-utvecklingsprojekt att de överskrider budget. Vår övergripande slutsats är att en tredjedel av IT-projekten får problem. De stora projekten är mer riskfyllda och har ett betydligt större genomsnittligt procentuellt budgetöverskridande än mindre projekt.

Staten beräknas omsätta runt 20 – 25 miljarder kronor årligen på IT. Detta är den tredje största kostnadsposten, efter personal och lokaler.

Slutsatserna överraskar inte: verksamheterna måste ha bättre kontroll, aktivt styra mer, bli en bättre beställare och lära av sina misstag. Det är säkert korrekta slutsatser men det finns andra lärdomar också; när IT är kanske det viktigaste verktyget för att utveckla myndigheterna verksamhet så måste man bli mer av en IT-organisation, oavsett verksamhetsområde. Idag är situationen ofta helt annorlunda. Man utvecklar väldigt få saker själv, man saknar (därför) egen relevant förståelse för vad IT-projekt innebär, man lockar inte till sig rätt kompetens, man upplevs inte nödvändigtvis som en attraktiv arbetsplats från ett IT-perspektiv. Det finns en stor potiental på lång sikt i att bättre äga IT-frågan.

Annonser
Det här inlägget postades i opinion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s