IPv4-adresser slut idag

De internetadresser som vi hittills använt (IPv4) har idag tagit slut, i den meningen att det inte finns fler ”lediga nummer” att dela ut. Det är en konsekvens av att man när man skapade adressserna inte förutsåg dagens stora behov av antal uppkopplade datorer. I IPv4 finns bara 4,2 miljarder nummer och de har nu gått åt alltså.

Det innebär dock ingen omedelbar kris eller att Internet inte kommer att fungera. Dock kommer krävas bätttre hushållning med de redan existerande adresserna kombinerat med andra smarta tekniker för att använda befinliga adresser (som delning av adresser etc). .SE skriver lite mer om de konsekvenser som vi användare kan vänta oss:

När respektive RIR [regionala organisationer som sköter fördelning] får slut på adresser blir det svårt att starta nya Internetleverantörer. Konkurrensen kan bli lidande.

De befintliga Internetleverantörerna har normalt sett också en reserv av adresser men när den är slut får de svårt att ta in fler kunder.

En annan konsekvens är att företag som vill ansluta sig till fler än en Internetleverantör kan få söka nya lösningar än dem som används i dag.

För privatpersoner är nog det första som kommer att märkas att Internetleverantörerna i längden kommer att bli mer restriktiva med att dela ut flera adresser än en.

Det finns en långsiktig lösning framtagen (IPv6) som nu naturligtvis kommer att få ökad intensitet. Det finns också lanserat en IPv6 Day, den 8:e juni, då många aktöer (Google, Facebook, Yahoo, bland många andra) kommer under 24 timmar köra sina tjänster under IPv6 för att i praktiken se hur en övergång kan fungera.

Den 9:e mars hålls ett seminarium i Stockholm om IPv6 men också om IPv6 Day. Se inbjudan och anmälan:

Den 9 mars på Clarion Stockholm vid Skanstull kör vi ett heldagsseminarium kring IPv6. E-delegationen berättar om varför det är dags att börja med IPv6 nu. Johannes Endres från Magazin fuer Computertechnik och Anders Tall från HD delar med sig av sina erfarenheter kring IPv6-projekt. Torbjörn Eklöv från Interlan berättar hur du inventerar och kommer igång. Einar Lönn och Jörgen Eriksson från .SE visar live hur du sätter upp en tunnel och startar dns, webb och mail-servrar med IPv6. Phil Robers från Internet Society presenterar World IPv6 day och vilka som ligger bakom detta arrangemang.

Annonser
Det här inlägget postades i event, news och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till IPv4-adresser slut idag

  1. Ping: Internet är fullt, vad göra nu? | Tjänster och IKT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s