Trendspaning, del 2

Om wiki är en av trenderna inom det offentliga, så är informationsvisualisering möjligen motsvarande trend inom (digital) media. Båda dessa trender är naturliga svar på vår ständiga digitalsering. Här följer några ”bevis”.

En wiki löser många problem kring delat skrivande och organisering av information. Informationsvisualisering är ett sätt att skapa reda i en värld full av statistik. Vi ser tydlig aktivitet kring öppen data – lösningen där är ofta att på innovativt sätt visualisera ett antal datakällor samtidigt. Vi ser också mycket aktivitet inom Business Intelligence, med traditionell data mining eller andra nyare sätt att vaska information från webben.

Det är egentligen inte ett dagsproblem att vi har så mycket mer statistik eller information – behovet av att tydligt och begripligt visa på sammanhang och hur saker hänger ihop har alltid funnits. Jag tycker detta visas på bra sätt av en av mina personliga favoriter, Otto Neurath som för länge sedan visade hur dag för löneutbetalningar hängde ihop med antalet arresteringar i Wien år 1925.

Några tidningar är kända för sina grafiska avdelningar som skapar illustrationer som inte bara ska komplettera artiklarna, utan vara inslag av journalism i sig. Det kan t.ex. vara SvDs illustration av hur Stockholm röstar (blått eller rött) och visat på en tunnelbanekarta. Det är en analys som har höjd och som tillför ett nytt perspektiv.

The Guardian är en annan av dessa tidningar som lägger ner resurser på visualisering. Deras visualisering av hur mycket bankkrisen kostar är redan en klassiker, kallad billion pound-o-gram.

Washington Post är en annan storhet på området. Deras interaktiva illustration – weight of the world – av hur vi på 30 år blir allt tjockare är tydlig. Nästan inga välfungerande och välmående länder befinner sig i den normala zonen vad gäller BMI. Der ser helt enkelt illa ut.

Jag misstänker att få lägger ner mer resuser än NY Times på visualisering. Deras visualiseringar är allt mer interaktiva eftersom de har så många läsare på nätet. Ett bra exempel är deras illustration av var mord sker i staden. Ett ännu bättre exempel är hur bankerna krympte och växte kring bankkrisen.

Huvudnummret i denna trendspaning kommer nu. Den är interaktiv, så enkel att den nästan omedelbart är begriplig, samt elegant rent grafiskt. Den rör länderna i Europa och deras energi, utsläpp och förbrukning. Klicka bilden för att komma till den interaktiva visualiseringen.

Jag gillade sättet FCC hjälper göra offentlig data synligt på en karta. Det finns mängder med sådana projekt och exempel, men de kräver mycket kunskaper om databehandling och olika verktyg. IssueMap.org är ett revolutionerande verktyg som måste sägas vara busenkelt. Se videon.

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s