Är en digital bok en… bok?

Det kan synas en märklig fråga, om vad en e-bok är. Det är dock inte alltid en tryckt bok heller anses vara en bok.

I gränslandet mellan bok och e-bok har vi på senare tid observerat de s.k. robotförlagen. De förlagen ger ut vad som ser ut att vara en ganska traditionell bok men som ingen typisk författare (=mänsklig) står bakom. Istället är hela innehållet ofta sammanställt genom en nerladdning av information på Internet. T.ex. artiklar från wikipedia. Hela böcker lanseras därefter på ett attraktivt tema för att ge sken av att det ligger en slags tanke, research eller analys bakom.

Boken ”Der Papst und das Papsttum” av Frederic P Miller skulle nog kunna intressera vem som helst som kan tyska och vill lära sig mer om påven och påvedömet. Av priset att döma – 1017 kronor på nätbokhandeln Bokus – måste det röra sig om en förhållandevis exklusiv bok. Kanske rentav den mest uttömmande i ämnet.

Så är det inte. ”Der Papst und das Papsttum” består av texter från Wikipedia, redigerade och redo att tryckas vid eventuell beställning. Och den är inte den enda i sitt slag. Frederic P Miller anges som författare eller redaktör till totalt 71 708 titlar på Bokus som ges ut av tyska VDM Publishing eller något av förlagets fyra underförlag, så kallade imprint.

Man kan ställa sig frågan om detta verkligen är viktigt att blanda sig i? Har det en mening att kunna skilja bok från icke-bok? Copyriot analyserar (jag klipper ihop hans text här):

För det första är det svårt att tänka sig en litterär offentlighet utan böcker. Bokens funktion är inte bara att fungera som behållare för text, utan även att tjäna som gemensam referenspunkt för ett större antal människor som inte känner varandra personligen.

För det andra bevaras böcker, precis som tidningar och tidskrifter, i offentliga arkiv (i Sverige bl.a. Kungliga Biblioteket). Att en text givits ut som bok har varit tillräckligt som garanti för att den ska finnas tillgänglig för läsning även efter hundra år – till skillnad från den mycket större mängd text som skrivs ner på papper eller läggs ut på nätet.

För det tredje är boken ett objekt för kulturpolitik. Staten finansierar dels ett riktat stöd till utvalda böcker och författare, dels ett allmänt stöd till bokmediet i form av nedsatt bokmoms.

Sådana ”falska” böcker har nyligen kommit fram i debatten eftersom biblioteken börjat köpa in böckerna, av misstag antagligen. Det är antagligen inte ett meningsfullt inköp för de begränsade pengarna man har till förfogande. Frågan är dock inte helt enkel. Lagbokens texter finns också tillgängliga på nätet, en tryckt lagbok kostar 2000 kr och den finns definitivt på alla bibliotek utan att vi tycker det är konstigt.

Amazon meddelade i veckan att de säljer nu 115 e-böcker (till Kindle) per 100 sålda paperback. Det är en betydande skiljelinje när digitalt innehåll övertar denna roll. Motsvarigheten med digital musik vs. musik på skiva har visat på hur systemet skakas om i grunden (och fortfarande inte hämtat sig).

Biblioteken och de som säljer e-böcker brottas vidare med att hitta fungerande modeller. Idag betalar biblioteken 20 kr per utlånad e-bok. För udda böcker kanske modellen fungerar, men det blir dyrt för populära titlar och förmodligen ohållbart i längden. Man talar därför om att se på e-boken som en fysisk bok. Biblioteket betalar istället en engångsavgift (licens) för boken men får – trots bokens digitala form – endast låna ut den till en låntagare i taget. Man låtsas att e-boken är en bok! Situationen blir i det långa loppet helt orimlig. Vi skapar en ekonomisk modell där nära nog alla fördelarna med en digital form går förlorade.

Bibliotekens eboksbrottning kan därför ses som ännu en spegel av hur svårt vi har att förhålla oss till digital kultur: bara genom att total ignorera fördelarna kan vi lösa affärsmodellen. Samtidigt måste vi låtsas att saker är något helt annat än de faktiskt är och att vi egentligen lever i en annan tid än vi gör.

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s