Inom den offentliga sektorn ska det utvecklas en öppen informationskultur

Rubriken kommer från riktlinje 3.1 i det finska förslaget om att förbättra tillgängligheten till och främja vidareutnyttjandet av digitalt material från den offentliga sektorn. Med andra ord: vad ska staten göra kring öppen data. Man har hittat ett antal svar på denna fråga:

  • Förvaltningsområdena måste identifiera och beskriva sitt datamaterial så att det kan vidareutnyttjas.
  • För att man ska hitta datainnehållet behövs det enhetliga innehålls och referensuppgifter och servicekataloger som underlättar användningen av informationen.
  • Datamaterial som får lämnas ut som sådant ska lämnas till användarna i maskinläsbar form via öppna gränssnitt.
  • Stödtjänster för att främja utbudet och användningen av datamaterial bör upprättas.
  • Förutsättningarna att utveckla och upprätthålla en öppen och interoperabel informationsinfrastruktur tryggas med långsiktig finansiering.

Som vanligt har opengov.se mer att berätta. Delen om hur man ska hålla samman och sprida data är möjligen extra intressant, med tanke på Storbritanniens utspel om ett statligt ägt företag för denna uppgift. Finnarna är aningen inne på samma idé, dock annorlunda utformat:

Det ska upprättas en nationell stödtjänst (clearing-house) som hjälper myndigheter och användare att lägga ut datamaterial på öppna gränssnitts- och söktjänster. Stödtjänsten ska hjälpa till att införa den öppna infrastrukturen i enlighet med de nationella rekommendationerna, öka kunskapen om hur datamaterialet kan utnyttjas, främja kännedomen om bestämmelserna och om tillämpningen av dem, främja god praxis för offentliggörande av information samt medla i eventuella konflikter om informationens tillgänglighet eller om tillvägagångssätt. Inom stödtjänsten fordras kännedom om informationsrätt. Stödtjänsten ska organiseras av finansministeriet och t.ex. lyda under Statens IT-servicecentral (Suomi.fi).

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s