App:ar för bilen genom öppen innovation

Saab säger sig vara först i bilindustrin med ett infotainmentsystem som utvecklas genom öppen innovation. I kommande Saab-modeller kommer det finnas en dator och skärm som kör Android. Saab öppnar upp för tredjepartsleverantörer som ska kunna utveckla tjänster och applikationer. Som kund ska man alltså kunna få en individuell anpassning genom nedladdning av App:ar, precis som på en mobiltelefon idag.

Kunder kommer att kunna ladda ner en mängd olika applikationer, nättjänster och multimediafunktioner genom en Saab IQon store. Saab kommer att förse externa programutvecklare med ett fordonsbaserat programmeringsgränssnitt (API, Application Programming Interface) som ger tillgång till mer än 500 signaler från olika sensorer i bilen. Dessa ger information om till exempel hastighet, position och körriktning, förarens arbetsbörda, kurvhastighet, rattutslag, motorvarv och vridmoment, inner- och yttertemperatur, lufttryck och solens läge.

Det är en ganska stor uppgift man tar på sig. Inte ens Google lyckas på första försöket att driva en App Store, med trojaner gömda i App:ar som vi kunnat läsa om. Mekanisk säkerhet i bilar är ytterligare en komplicerande faktor. Till detta kommer nu också säkerhetsfrågor kopplat till information – vems är ansvaret om en App visar fel mängd bränsle eller lufttryck?

Att Saab själva ska kunna skapa ett tillräckligt stort ekosystem där utvecklare och användare flockas känns osäkert. Personligen tycker jag initiativet är bra och lockande, men undrar samtidigt om man inte skulle vinna mer på att ha en informell standard bilmärken emellan så att en större kritisk massa kunde skapas.

(Nyhetstipset via MattiasE)

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s