Regeringen inrättar Digitaliseringsrådet

Senare idag ska Regeringen meddela vilka personer som ska sitta i det nya Digitaliseringsrådet.

Förutom sin rådgivande funktion är Digitaliseringsrådet också ett forum för strategisk diskussion mellan regeringen och företrädare för olika samhällsområden, såväl privata som offentliga. Inledningsvis kommer utformningen av den nationella it-strategin, En Digital agenda för Sverige, att stå i fokus för arbetet.

– Mitt mål är att Sverige ska bli världens mest framgångsrika digitala samhälle. Den digitala agendan är vägen dit och som en viktig del i det arbetet har jag satt samman Digitaliseringsrådet för att få råd, förslag och inspiration, säger Anna-Karin Hatt it- och regionminister.

Old wine, new bottles (eller heter det tvärtom?). Det menar jag inte alls i negativ mening, utan mest som en kommentar på hur de olika råden kommer och går. Litet nedslag i historien:

1994 bildades den första IT-kommissionen:

Syftet med kommissionens arbete var att främja en bred användning av informationsteknik.

Citat:

Den första IT-kommissionen såg till att IT-frågorna kom upp på dagordningen och presenterade i sin enda rapport ”Vingar åt människans förmåga” visioner för det kommande IT-samhället. Rapporten pekade ut områden där IT kan skapa nya möjligheter, till exempel inom utbildning och skola. Ett konkret resultat av den första kommissionens arbete var förslaget att bilda Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KK-stiftelsen).

1995 kom version 2:

Syftet var nu att ge regeringen råd i strategiska IT-frågor samt att i allmänhet sprida kunskap och blicka mot framtiden.

1996 kom version 3:

  • hur IT kan bidra till ökad tillväxt och sysselsättning
  • att öka tillgängligheten till IT för alla, oberoende av bostadsort, kön, utbildning och ålder
  • hur IT kommer att integreras i samhället och vad det innebär

1998 sa man om bildandet av en IT-kommission:

Regeringen tillkallar en ny IT-kommission för att analysera informationsteknikens påverkan på samhällsutvecklingen. Kommissionen skall utifrån en grundlig analys synliggöra problem samt peka på framtida möjligheter inom IT-området. Kommissionen skall utifrån detta arbeta för att främja en bred användning av informationsteknik.

2003 inrättades IT-politiska strategigruppen:

Uppgiften var att arbeta rådgivande, pådrivande och samordnande med IT-politiska frågor, såväl internt inom Regeringskansliet som externt mot övrig offentlig sektor och näringsliv.

2007 inrättades IT-rådet:

Rådet skall vara ett forum för strategisk diskussion mellan regeringen och företrädare för olika samhällsområden och ge perspektiv på lokal, regional och nationell nivå, utifrån ett näringspolitiskt angreppssätt. Syftet med rådets arbete är bland annat att utbyta åsikter och dela erfarenheter, och att uppmärksamma och diskutera framtida utmaningar. Eftersom IT i stor utsträckning påverkas av den internationella utvecklingen ska detta perspektiv också uppmärksammas.

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s