OpenAid.se öppnar

UD visar vägen kring öppen data. Det är inte bara att de visar vart bistånd går, de gör det på betydligt öppnare sätt. Man lanserar en ny sajt, OpenAid.se. Till detta skapas en transparensgaranti i det svenska utvecklingssamarbetet vilket innebär att alla allmänna handlingar och all offentlig information om biståndet ska göras tillgänglig på webben. Informationen ska göra klart när, till vem och varför biståndsmedel har betalats ut, och vad resultatet blev.

Ambitionen är att tjänsten ska fungera som tredje generationens e-förvaltningsprojekt där det är öppet för vem som helst att vidareförädla innehållet i egna applikationer eller webbsajter. Forskare och andra intresserade aktörer får på det här sättet också nya möjligheter att dra ut data till egna analyser.

Ett öppet API är en central del av projektet, för att externa aktörer ska kunna förädla och bygga vidare – kanske göra egna app:ar etc. Det ska bli spännande att följa. Troligen kommer något att hända då bistånd ofta är en ”het” fråga.

Det vore välkommet med samma transparensgaranti för alla bidragsgivare och forskningsfinansiärer (inklusive oss själva).

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s