SMS-påminnelser olagliga

Socialstyrelsen meddelar att det är olagligt att skicka SMS-påminnelser från hälso- och sjukvården, t.ex. som sådana som tandläkarna skickar ut. IT i vården rapporterar:

Sjukhuskliniker gör det. Privata mottagningar gör det. Folktandvården gör det. Till och med psykiatriska öppenvårdsmottagningar gör det: påminner patienterna om bokade besök med hjälp av sms. På så sätt skickar den svenska hälso- och sjukvården varje dag ut påminnelser till tiotusentals patienter.
Det finns bara ett problem. Det är olagligt. Inte ens om patienten gett sitt samtycke är det tillåtet.

Det krävs alltså en säker kommunikation för att få kommunicera  patientuppgifter, helst via e-legitimation (om det fanns en sådan).

Situationen visar hur svårt det kan vara för lagstiftning och teknisk utveckling att mötas. En parallell till detta är den nu åter aktuella debatten kring förbud att använda mobiltelefon under bilkörning. Man har där att balansera majoriteten i trafikutskottets önskan om att införa krav på handsfree och totalförbud mot SMS, med att bilarna numera innehåller allt mer tekniska hjälpmedel. En del av dessa hjälpmedel levererar ökad säkerhet och har andra höga värden – som GPS för bättre navigering. De s.k. underhållningssystemen (inte bara musik och radio, utan numera också internet och video för barnen) finns också med i bilden.

Även om det enkelt går att argumentera för och införa ett mobilförbud vid bilkörning så riskar man hamna i samma situation som socialstyrelsen vars säkerhetskrav kring patientdata gör en viktig del av sin egen verksamhet olaglig på en och samma gång.

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s