Om IT-stress i arbetslivet

Det finns en ny webbplats som tar upp frågor kring stress som ibland uppkommer i samband med IT. Det är Svenskt näringsliv, LO och PTK som står bakom.

Informations- och kommunikationstekniken kan förse oss med information betydligt snabbare än vi hinner ta till oss den. Vi begränsas av vår kognitiva kapacitet, det vill säga vår förmåga att behandla, bearbeta och lagra information. Detta kan leda till att vår kognitiva belastning blir för stor. Människan behöver balans mellan aktion, reflektion och återhämtning. Med de nya teknikerna har vi allt mer aktion och allt mindre av reflektion.

Omedvetet anpassar vi förväntningarna på vad vi ska hinna med efter teknikens möjligheter och tempo. De mentala kraven ökar. Informationen blir lätt och snabbt tillgänglig via e-post, på mobiler, i interna datasystem, i gemensamma dokument och kalendrar. Finns informationen där, har vi också en känsla av att vi måste ta ställning till den – läsa eller ignorera, åtgärda eller utveckla. Det är dessutom lätt att föra information vidare och svara på meddelanden. Därför kan vi också själva börja förvänta oss att snabbt få respons tillbaka.

Det finns en del bra läsning på webbplatsen, om hur man kan tänka kring införanden av ny teknik och hur man kan upptäcka eventuella problem innan det gått för långt. Det finns också enkla diagnostiska tester man kan fylla i.

Annonser
Det här inlägget postades i news och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s