Exakt så här mycket kostar ett patent inom telekom

I nyhetsrapporteringen kring mobilbranschen talas det mer än någonsin om patent. Patent är inte nödvändigtvis längre en reflektion av satsningar inom FoU utan också en slags medel för att skapa en slags maktbalans. En dålig dag kan man nog snarare tala om terrorbalans, där olika aktörer stämmer och stämmer tillbaka för att hamna på den vinnande sidan. Det protesteras på allt fler håll håll om patent verkligen, i denna mening, stödjer innovation på bästa sätt.

Med Googles köp av mobilenheten av Motorola spekuleras om inte detta köp endast kom till för att skaffa sig en bättre position i maktkampen (i domstolen, inte i termer av innovation). En lustig detalj i detta köp är följande värdering av patenten:

I december köpte Microsoft, Apple, Oracle och EMC som konsortium en del av Novells patentportfölj, för summan $450M. Portföljen innehöll exakt 882 patent vilket ger en kostnad per patent på $510,204.08.

Googles bud i veckan på Motorola är $12,5 miljarder. Motorolas portfölj innehåller 24,500 patent, vilket ger en kostnad per patent på… $510,204.08.

[via Economist]

Annonser
Det här inlägget postades i opinion, strategi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s