Nya ljud inne på toaletten

Vett och etikett på denna blogg betyder netikett eller nätvett. Omsatt till vardagen, det handlar om varför vissa kollegors mejl uppfattas som spam, att man aldrig bör skicka SMS på krogen, eller, att man på pendeltåget inte bör tala högt i mobilen om väldigt privata saker. Wikipedia är, för att vara just Wikipedia, ovanligt ytlig på ämnet netiquette men saknar helt information om en viktig detalj – bör man använda IT även på toaletten?

Det finns så klart mängder med information om etikett där ute, med långa listor om vad som är korrekt beteende i en digital värld. Det är ganska bra listor egentligen. Det är inte alls uppenbart vad som förväntas av en användare, och vissa frågor är knepiga på riktigt. Som, kan man tacka nej till en kompisförfrågan från mamma på Facebook, och hur svarar man i så fall?

Överkänsliga läsare varnas. En sak som jag tycker mig sakna netikett kring är användandet av IT på toaletten. På jobbet hör man ljud från granntoaletterna, och det är ljudet av kollegor som pratar i mobilen. Jag har flera bekanta som tycker att det är effektivt utnyttjande av tid och rum. Kanske det. Frågan fick möjligen en annan vinkling när man läste följande aktuella nyhet:

One in six mobile phones in the UK is contaminated with fecal bacteria.

När nu pekplattor för en del personer ersätter papperstidningar får frågan ytterligare aktualitet. iPad på toaletten, för eller emot?

Varje år infaller Global Handwashing Day den 15 oktober. Organisatörerna har hittills fokuserat mycket på hygien för länder där detta är en allvarlig källa till sjukdomsspridning. Jag ser en uppenbar möjlighet att också engagera IT-världen i frågan.

Annonser
Det här inlägget postades i link och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s