Att helt sluta med mejl

Otänkbart säger du? Det är klart att det går att helt sluta med mejl, om man vill och får. Många personer skulle nog vilja men får inte för att jobbet ställer krav på att man är tillgänglig via mejl. Att Europas största IT-företag har bestämt sig för att skrota mejl kommer lite som en överraskning.

Först, hur många känner du som helt slutat använda mejl? Jag menar inte de som i smyg slutat läsa eposten på jobbet och har en ”hemlig” mejladress privat, utan personer som helt gett upp mejlen. Det är ganska få personer måste jag säga. Umbero Eco är en (inte för att jag känner honom). En av de allra största inom datavetenskapen var tidigt ute. Donald Knuth, författare av mastodontserien The Art of Computer Programming, skriver:

I have been a happy man ever since January 1, 1990, when I no longer had an email address. I’d used email since about 1975, and it seems to me that 15 years of email is plenty for one lifetime.

Email is a wonderful thing for people whose role in life is to be on top of things. But not for me; my role is to be on the bottom of things. What I do takes long hours of studying and uninterruptible concentration. I try to learn certain areas of computer science exhaustively; then I try to digest that knowledge into a form that is accessible to people who don’t have time for such study.

Det är kanske en bra idé, att ge mejlen 15 år och sedan får det vara bra så. Knuth är inne på att det är för att inte bli störd i sitt arbete han la ner mejl; han läser dock fortfarande brev (1 gång i månaden, alla på en gång).

Atos CEO Thierry Breton säger att hans anställda i snitt får 200 mejl om dagen och att det högst är 30 av dessa som är av något betydande värde. Det tar varje person mellan 5 och 20 timmar i veckan bara att hantera all mejl. Lösningen Breton tänker införa är, ut med mejl, in med direktmeddelanden och chat. Det finns de som hävdar att detta egentligen inte är bättre då det skulle vara avbrotten i sig som stör, inte genom vilket sätt avbrottet kommer. Jag är inte helt säker på det – vilket sätt man kommunicerar på spelar nog en viss roll. Jag är däremot helt säker på att de flesta skulle vinna på att stänga av notifieringen av nya inkommande mejl och istället börja läsa mejl, säg, en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen och ha den avstängd resten av tiden.

Atos står lite i kontrast till vår mentala förebild, Google, som nog måste sägas använda mejl i vansinnig omfattning. Det finns många berättelser om personer som börjat jobba där och som chockats av mängden mejl som väller in. Man har mejl-listor för alla sina produkter man jobbar med och allt som rör projekten och övrigt arbete sprids via mejl. Man läser mejl nära nog dygnet runt. Det är nog en förklaring till att gmail och nya funktioner i gmail är så pass välfungerande – man har alfatestat riktigt, riktigt hårt genom att man själva använder gmail internt.

Det finns en mängd olika sätt att minska på de negativa aspekterna av mejl. ”No mail friday” och liknande desperata grepp är nog mer humoristiska än riktigt bra.

Denna presentation av Merlin Mann (känd för Inbox Zero) inne på Google om hur man ska hantera mejl är bra och borde ses av alla ”mailoholics”.

Annonser
Det här inlägget postades i strategi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att helt sluta med mejl

  1. Ping: Ingen epost på kvällar hos VW | Tjänster och IKT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s