Vad roamingavgifterna betyder

I dagens Computer Sweden finns en artikel om regeringskansliets kostnader för roamingavgifter. Siffrorna som anges är totalbelopp vilket sällan ger en bra bild. Man behöver självklart dela upp det på personnivå för att det ska bli begripligt.

Kostnaderna för mobiltelefonanvändning utomlands (roaming) sägs vara 6,2 miljoner för hela regeringskansliet. Man är 4000 anställda och gör 7000 utlandsresor. Det innebär alltså en kostnad på 1550 kronor/anställd, eller 885 kronor/resa. Med ett snittpris på 20 kr/MB använder man i så fall 44 MB per resa.

Jag har ingen uppfattning om kostnaderna pekar på en lagom nivå eller inte. Man borde hitta andra mått att jämföra med för att det ska bli mer begripligt.

Roamingavgifterna i sig är dock orimligt och onödigt höga, inte pga av själva användningen utan mer på grund av ett systemfel (vilket jag skrivit om här och här). Man kan fundera på vilka kontrakt man sitter på – med ett mer aktuellt avtal skulle motsvarande användning kosta c:a 50 kronor per resa, jämfört med dagens 885 kronor. En del svenska operatörer har nyligen börjat med en fast avgift för roaming utomlands, upp till ett visst tak. Det skulle ge en besparing på 95 %. Är det rättvist att dra slutsatsen att dagens höga roamingavgifter är möjliga för att användarna inte själva betalar räkningen?

[Siffrorna är så exakta som jag orkade räkna ut men borde kanske ha avrundats en aning för att inte ge intrycket av så precisa.]

Annonser
Det här inlägget postades i opinion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s