Världens tråkigaste program är bra tv

Som att se på en tvättmaskin från start till slut men betydligt händelsefattigare! Så kan man beskriva vad som måste vara världens tråkigaste program. Det är en livesändning av ett fysikexperiment som i sin brist på koreografi enkelt slår testbilden.

En fysikprofessor vid University of Queensland startade ett experiment för att illustrera att ämnet beck (en restprodukt av tjära om jag fattat det rätt) är en vätska. Det är inte så enkelt att visa med tanke på att beck har hundra miljarder gånger högre viskositet än vatten. Men, professorn satte upp en kaffefilterliknande tratt fylld med beck och sedan är det bara att vänta på att det ska komma igång och rinna ner. Experimentet startade 1927. Det tog 8 år för en första droppe att trilla ner, 9 år senare kom ytterligare en, och 1954 föll tydligen en tredje. Man är uppe i 8 droppar och nästa droppe tros falla 2014 eller så. Universitetet sänder experimentet live via en webbkamera. Som sagt, det är en webbsändning utan dramatiska vändningar eller spännande intriger.

Det som gör detta intressant är just den långsamma processen. Den står i kontrast till hur de flesta andra saker idag fungerar. Speciellt inom IT-sidan ser vi nya tjänster komma – och försvinna – med otrolig fart. På den tiden då jag undervisade (interaktionsdesign) försökte jag ibland problematisera hur man som designer och utvecklare ska veta vad som är snyggt, välfungerande eller upplevs som modernt – det är inte så enkelt när grunderna för vad som anses vara ”rätt” justeras ett par gånger om året. En webbdesign som var snygg 2010 kan redan 2012 vara helt förlegad och användas som exempel på hur man gjorde förr, på den mörka tiden.

Det tidlösa, som en stol av Bruno Mathsson, anses ibland vara prov på det allra bästa vi har. Det är formgivning som överlevt trender och hela tiden funnit nya generationer av köpare. Bevisligen finns det ett högt värde hos sådana produkter, och som är tidslös på ett fascinerande sätt. Jag är dock inte helt säker på att det skulle vara bättre i sig. En låt av The Beatles behöver inte vara bättre än en låt av Lady Gaga. Mer tidlös, ja, men bättre? Tveksamt. Man kan uppleva Mathssons stolar mer estetiska än, säg, stolar från IKEA. Pris, prestanda, upplevd kvalitet är sådant vi bedömer värdet efter. Då kan man konstatera att det är fler av oss som har IKEA hemma än Mathsson, vad nu det betyder.

Att det finns ett unikt och ibland högt värde i det tidsbeständiga är klart. Just att vara uthållig är något som vi tyvärr sällan ser. Det är därför det tidsbeständiga i fysikexperimentet tilltalar mig. Vi behöver fler personliga projekt och åtaganden som sträcker sig över årtionden.

Annonser
Det här inlägget postades i opinion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s