PTS öppna data

Post- och telestyrelsen (PTS) överraskar med ett snyggt drag vad gäller öppna data. Det är en uppföljning på ”Sök Operatör”, som är en tjänst där man kan få reda på vilken operatör som äger telefonnummer. Vilken operatör det är påverkar vissa kostnader för t.ex. SMS och samtal.

PTS började släppa denna information redan 2009 via ett webbformulär. Det är ett bra initiativ men naturligtvis knöligt om man vill använda informationen mer systematiskt. Man fick synpunkter just om detta och skapade därför ett API, där man med väldefinierade anrop kan helt automatisera uppslag av operatör.

Nu öppnar man – aningen oväntat – sitt diarium på motsvarande sätt, med ett API. Journalister och andra med intresse av PTS verksamhet kan nu själv slå i diariet och se vilka ärenden de behandlar. Detta är bra för insynen och transparensen.  PTS är själva inne på denna linje i ett blogginlägg, om att öppna data ökar nyttan.

Andra myndigheter, konsulter, företag och organisationer som vill göra motsvarande insats med att öppna upp sina data bör titta på VINNOVAs utlysning Öppna datakällor 2012. Det finns möjlighet för stöd upp till 100 % av kostnaderna för att tillgängliggöra datakällor. Deadline är den 21 maj 2012, kl 14!

Annonser
Det här inlägget postades i Open Innovation och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s