Databetes

Slate Magazine gjorde en snygg insats när de tog data från Centers for Disease Control och visade på en karta utvecklingen av diabetes i varje delstat och county. Det är en bild som är övertydlig – det är en epedemi på gång.

Följande bild visar diabetes för år 2004:

Denna bild visar år 2008:

Det som syns övertydligt är en utveckling som har starka kopplingar till livsstil. Procentsatsen av sjuka är hög, med några städer som ligger väl över 10 %. I Sverige sägs ungefär tre till fyra procent av befolkningen, drygt 250 000 personer, ha diabetes. Det är dock stort mörkertal då många är odiagnostiserade.

Doug Kanter, diabetiker typ-1 sedan 25 år, har i ett visualiseringsprojekt gjort en liknande insats fast på en personlig nivå. Han illustrerar hur insulin och blodsocker hänger ihop och hur en dataserie över 100 dagar ser ut – det är över 800 injektioner och 25,000 blodsockervärden. Det ger en inblick i hur komplex sjukdomen är för några personer. Det ska sägas att Doug alltså tar insulin flera gånger om dagen och att han har en inopererad sak som kontinuerligt mäter blodsockret.

I used 100 days of my own medical data for this project, spanning from January 1 to April 9, 2012. During this time range, I delivered 820 dosages of insulin and produced 25,012 blood sugar readings. Readings were exported from my insulin pump and continuous glucose monitor software in CSV or XML format. One benefit of building my own program is being able to see all the data from two different brands of devices . This is currently impossible because each manufacturer’s proprietary software is incompatible with the other.

Hans argument är bra – många med en enklare diabetes använder en pappersdagbok för loggning av blodvärden och saker som hör till sjukdomen, men ingen läser en sådan logg. De som har teknisk utrustning har andra problem att komma åt data och att göra något meningsfull med den. Olika utrustning fungerar olika.

Dougs arbete handlar om att visa det komplexa i att insulin har en viss effekt och avklingningstid, vilket gör det hela lite svårare är bara insulin på/av. Han börjar visa veckor och dagar då värdena är ok (vit), och dagar som är mindre bra (svart).

Genom att lägga många värden brevid varandra så ser han att vardagar är stabilare

än helger där man ser långt större variation:

Det är en lång berättelse om olika försök att visualisera dessa värden. Man inser att det finns ett stort behov att experimentera kring hur man hanterar diabetes, och att många av patienterna faktiskt är bäst lämpade att göra detta då de har insikt i vad som är meningsfullt i praktiken. Han slutar med en komplex bild där blodvärderna hänger ner som bollar och injektionerna av insulin står upp. Färg anger höga värden.

Han avrundar med att konstatera att han genom visualiseringarna bättre förstår hur sjukdomen påverkas av hans kost. Slusatsen för mig – kanske en trivial sådan – är att sådan användarinnovation är helt nödvändig för att hitta riktigt bra lösningar.

As for my feelings about my diabetes having seen the data presented this way, this project shows me that a low-carb diet is very effective. More often than not, the spikes in blood sugars were related to meals with higher carb totals. After decades of not eating this way, it appears I have one more reason to switch my diet up more.

Annonser
Det här inlägget postades i Open Innovation och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s